top of page

Pilootprojecten

Samen voor Slim Statiegeld voerde op vraag van OVAM en de Vlaamse regering in 2023 pilootprojecten uit om digitaal statiegeld te testen. In mei en juni werd de technische haalbaarheid getest bij de werknemers van Corda Campus Hasselt en het KBC Hoofdkwartier in Leuven. In september en oktober schaalden we sterk op naar een veel diverser en breder publiek, testten we op de drankverpakking geprinte unieke codes en introduceerden we de thuisscanner voor mensen zonder toegang tot een smartphone of internet.

Gebruik onderstaand menu om door onze projecten te navigeren.

Pilootprojecten Corda Campus Hasselt en KBC hoofdkwartier Leuven

Deze eerste reeks pilootprojecten testten de technische haalbaarheid van de applicatie digitaal statiegeld op de smartphone. 

Het persbericht kan je hier lezen.

Hieronder kan je een getuigenis bekijken van deelnemers aan de pilootprojecten.

Pilootproject Bobbejaanland

Pilootproject Bobbejaanland

In Bobbejaanland werd drie weekends op rij, tussen 15 september en 1 oktober 2023, digitaal statiegeld getest. Dit pilootproject maakte het mogelijk om de impact van digitaal statiegeld inzake consumptie van dranken onderweg en buitenshuis na te gaan.

Het persbericht en de resultaten kan je hier lezen.

Hier kan je een getuigenissenvideo bekijken met ervaringen van deelnemers aan het pilootproject.

Pilootproject Center Parcs De Haan & gemeente Wenduine

Pilootproject Center Parcs De Haan

Dit pilootproject liep vier weken lang vanaf 22 september 2023. Het was een test van digitaal statiegeld zowel voor consumptie van dranken thuis als onderweg en buitenshuis. Deelnemers hebben ook de thuisscanner uitgeprobeerd, die als doel heeft mensen zonder toegang tot een smartphone of internet ook gemakkelijk statiegeld te kunnen innen.

Het persbericht en de resultaten kan je hier lezen.

Focusgroepen met personen met beperking en jongeren

Focusgroepen met personen met beperking en jongeren

Omdat inclusie centraal staat bij digitaal statiegeld, hebben personen met een beperking en Molenbeekse jongeren in november 2023 digitaal statiegeld uitgetest.

 

Het persbericht en de resultaten kan je hier lezen. 

Hier kan je een video bekijken met ervaringen van deelnemers aan de focusgroep.

bottom of page